HAZARD CLIMAERIC AL ROMÂNIEI


Copyright © 2012-2013 OBedeya Dorin David Aurel Ben Aharon Cohen şi partener Blogger Buzz
 Autorul graficii 3D :OBedeya Dorin David Aurel Ben Aharon Cohen

sursa de informație şi documentație  a hărților  este : Autoritatea Națională de Meteorologie. Adică Hărțile au fost realizate după datele şi indicii parametrilor indicați de Autoritatea Națională de Meteorologie.Cu respectarea drepturilor de autor şi republicare pentru informații din Domeniu Public.Hărțile nu sunt făcute de ANM Autoritatea Națională de Meteorologie .



Clima României este temperat-continentală de tranziție, marcată de unele influențe climatice oceanice, continentale, scandinavo-baltice, submediteraneene şi pontice. Astfel, în Banat şi Oltenia se face simțită nuanța mediteraneană, caracterizată de ierni blânde şi regim pluviometric mai bogat (mai ales toamna). În Dobrogea se manifestă nuanța pontică, cu ploi rare, dar torențiale.

Temperaturile maxime medii anuale oscilează între 22°C și 24°C în timpul verii, respectiv între -3°C și -5°C, în timpul iernii. De asemenea, temperatura scade odată cu creșterea altitudinii ( scade cu 6° la fiecare 1000 m.). Temperaturile medii anuale scad ușor de la sud(10°-11°C)spre nord(8,5°-9°C), variație explicabilă atât latitudinii cât și distribuției reliefului țării.

Temperatura maximă absolută din România este de 44,5 de grade Celsius, și s-a înregistrat la Ion Sion, lângă Brăila, pe 10 august 1951. Adesea, vara apar furtuni puternice cu cantități mari de precipitații.În ultimii ani valurile de căldură sahariană  din Nordul Africii  au făcut ca aceste valori să fie urcate la 52°C
 media minimelor duse la extremă pe teritoriul României  pe durata iernii
Temperaturile extreme înregistrate în România au fost de -38.5°C,la Bod (județul Brașov),pe 25 ianuarie 1942.Practic  temperaturile  la extreme  pe teritoriul României pot fi între -42°C sau -38°C(extremele frigului) şi  44.5°C şi °C51,9 (extremele căldurii).











Vara, toate zonele din exteriorul Podișului Transilvaniei şi a Munților Carpați, toate zonele pot înregistra temperaturi între 36 °C până la extrema de 51,9°C, exact  ca în harta de mai jos. Zonele cele mai expuse Hazardului climateric  sunt cele din zona Brăila-Tulcea şi Timișoara -Arad-Hunedoara ,atunci când sunt lovite de valuri de căldură musonic oceanică  sau sahariană nord-africană.







Aveți harta temperaturilor  pe durata verii, din diferite unghiuri.O facilitate  pentru  o vizualizară explicită mai bună.În funcție de locație ,regiunea de origine8domiciliu). Depinde de zona de unde sunteţi,unde locuiți, Pentru dumneavoastră acea zonă prezintă interes.Şi este absolut firesc s fie așa.












































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu