Ca să știți de ce anume să vă feriți ,trebuie şi este vital să cunoașteți clar să știți bine ce aveţi sub picioare.
România este aşezată pe trei falii tectonice a plăcii Cucaziene-meditenaniene. Şi cele trei falii(felii) se întâlnesc chiar sub munţii Carpaţi . România este aşezată pe 780 de vulcani ,marini stinşi de pe fundul Mări Tethys. Sub fiecare oraş din România stau patru sau cinci vulcani de deimensiuni mici. Şi ,majoritatea stinşi.
Straturile de roci şi sol care au umplut Marea Tethys în Mlaștinile Deltei Carpya ,au transformat cea mai mare Deltă a lumii în Bazinul Capratya în care se află Bulgaria,România,Ucraina,Moldova,Ungaria,Austria ,Cehia,cu Boemia şi Moravia şi o parte din Slovacia. De sub mâlul şi nisipurile Deltei Carpya sau înălțat Munții Carpați şi solul României șade pe trei falii Est-Europeană, Panonică şi Moesica Mediteraneană.Aşa se numesc faliile de sub picioarele voastre.
- Șisturile (aglomerări) din Rocă de Gresie, sunt alcătuite din nipuri(silicaţi) argile,dolomit şi păcură cimentată.
Rocile Calcaroase au o rezistența la seisme cuprinsă între 6,2-7 grade Richter,cele stratificate poroase din sedimente şi depuneri rezistă la 4,5-5 grade Richter. Zonele şi regiunile ce au în subsol acest tip de roci nu prezintă rezistența la locuire urbană. Nu suportă activitatea şi greutatea unor mai orașe cu construcții mari,masive şi grele. Un cutremur de 4,2 Richter este resimțit la suprafața ca unul de 5,5,-6 Richter. Şi produce daune materiale,dezastre şi victime ca unul de 6 grade Richter. exemplu regiunea Crișana şi Câmpia Română spre Carpații de Curbură conțin masiv asemena roci şi regiunea Bucureşti-Caracal . Zona Bucureștiului nu este recomandată pentru locuit deși românii au construit mult,imens şi inconștient chiar capitala Națiunii noastre,România. Un cutremur de 6,7-7,5 grade Richer produce nu doar un dezastru apocaliptic, ci şi o inundație parțială a Capitalei.Fiind deasupra unor peșteri subterane calcaroase dolomitice cu ape geotermale. Şi lacul subteran Dâmbovița. La 120m adâncime sub centru Bucureștiului se află un lanț de 14 peșteri cu un imens rezervor de ape geotermale.După un cutremur urmează alunecări de teren şi inundații . Trei dezastre naturale linkuite (legate în lanț).
- Rocile Calcaroase sunt formate din calcit,aragonit, dolomit şi gipsuri (alabastru) roci cristaline calcaroase.
- Din punct de vedere al modului de formare, există mai multe tipuri de calcar:
- Calcare biogene (cea mai mare parte a calcarelor) ce s-au format prin depunere chimică determinată de procesele biologice ale viețuitoarelor.
- Calcare anorganice ce s-au format prin depunere, în urma proceselor chimice, fără participarea directă viețuitoarelor, dar care le pot influența aceste procese
- Calcare organogene ce s-au format prin acumularea resturilor de organisme calcaroase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu